[O2] Kto, jakie i gdzie zamontował św. do jazdy dziennej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Enriquez
    RS
    • 2009
    • 7685
    • Superb III (3V3)

Ciekawe tylko co to za moduły...
    Pozdrawiam
    Marcin

Komentarz

• nokius
      Rider
      • 2010
      • 498

Opis z strony na alegro-
      Światła do jazdy dziennej dodatkowo z funkcją świateł pozycyjnych oraz sterowaniem z kierunkowskazów w specjalnej ramce z wysokiej jakości tworzywa , do montażu w samochodach SKODA Octavia II 09r wyposażonych w reflektory przeciwmgielne.

nie rozumiem tylko co wspólnego z światłami dziennymi mają kierunkowskazy ??
      Poza tym w samochodach które mają czujnik zmierzchu to takie światła to trochę bez sensu bo trzeba by ręcznie przełączać :?
      O3
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...270360#1270360
      O2
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38454

Komentarz

• slavi
        Rider
        • 2004
        • 422

Zamieszczone przez nokius
        cornery ...

Komentarz

• Andys
          Elegance
          • 2007
          • 762

Zamieszczone przez Enriquez
          Ciekawe tylko co to za moduły...
          " ... Światła do jazdy dziennej dodatkowo z funkcją świateł pozycyjnych oraz sterowaniem z kierunkowskazów. ..."

To z pewnością zasługa tych modułów. Swoją drogą, coś mi mówi, że te dodatkowe piny na zdjęciu trzeba połączyć z pozycjami, żeby uzyskać pełną funkcjonalność z opisu. :P
          Pozdrawiam,
          Andys

Komentarz

• nokius
            Rider
            • 2010
            • 498

Zamieszczone przez slavi
            Zamieszczone przez nokius
            cornery ...
            no dobra ale cornery nie działają tylko z kierunkowskazami.
            Nie kumam tego :?:
            O3
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...270360#1270360
            O2
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38454

Komentarz

• akm97
              Ambiente
              • 2010
              • 137

Zamieszczone przez namo
              Znalazłem dziś na Allegro takie coś.

allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dziennej-lampy-led-skoda-octavia-i2110778795.html

Dosyć ciekawe, tylko cena za wysoka.
              Wygląda mi to na wyrób rzemieślniczy, co oczywiście w niczym mu nie ujmuje, jeśli faktycznie oparty jest na markowych podzespołach. Mam tylko wątpliwości, czy spełniony jest warunek co do minimalnej powierzchni świetlnej lampy (bodajże 25 cm2), ale jeśli zestaw posiada certyfikaty... A swoją drogą może ktoś rozpoznał, co to za model ledów został użyty w zestawie?

Komentarz

• aj
                Classic
                • 2010
                • 2

Mój montaż w O2 przed FL na obrazkach poniżej. Założone lampy to Philips DayLight 4.
                Homologacja wybita na kloszach. Sterowanie załaczaniem i wyłączaniem świateł realizuje automat.
                Zasilanie podaje się bezpośrednio z akumulatora (automat bada poziom napięcia i wyczuwa wrost napięcia w czasie ładowania).
                Sygnał o załączeniu świateł postojowych dostaje poprzez dopięcie do wiązki zasilania lewego reflektora.
                Koledzy wcześniej pytali jak wygląda przymiarka w górne miejsce zaslepek - było nieco za luźno i nie wyglądało dobrze.
                Załączone pliki

Komentarz

• akm97
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 137

Dzięki za solidne info.
                  Muszę powiedzieć, że jeśli chodzi o samo źródło światła (na zdjęciach nocnych), to łądniej to wygląda jak led znajduje się w środkowym wycięciu (na środku halogena), ale może faktycznie wówczas "luzy"powodują, że całość wygląda druciarsko. Niedługo kupuję dla siebie to pogłówkuję.
                  P.S. W sumie, to szkoda, że ten model ledów Philipsa nie ma przy kloszu ramki, bo wtedy można by artystycznie wyciąć prostokąty w lampach i zamontować ledy wewnątrz, chociaż nie wiadomo, czy miejsca by wystarczyło.

Komentarz

• natash
                    RS
                    • 2011
                    • 2599

A co wam praktycznie dają światła do jazdy dziennej, ja obniżyłem jasność do 50% i po kłopocie...

Komentarz

• krzynol
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 11255
                      • Superb II combi (3T5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

dla mnie to to też przerost formy nad treścią
                      jak jest możliwość uruchomienia tego na ori światłach
                      ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                      ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                      poprzednie modele:
                      ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                      ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                      O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• akm97
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 137

Zamieszczone przez natash
                        A co wam praktycznie dają światła do jazdy dziennej, ja obniżyłem jasność do 50% i po kłopocie...
                        No cóż temat rzeka. W skrócie, to po pierwsze obniżenie jasności świecenia wpływa na skrócenie żywotności żarówek! Wiem, że to brzmi dziwnie, ale tak jest. Nie chce mi się szukać tematu w necie, ale chodzi o jakieś zjawisko odparowania czegoś tam z powierzchni żarnika.
                        A po drugie sumarycznie to i tak daje ok 100 Wat zużycia prądu, a w przeliczeniu i zużycia paliwa.

Komentarz

• natash
                          RS
                          • 2011
                          • 2599

Ile w praktyce na 100 km więcej paliwa się zużyje 100 ml = 0,5 zł?

Dobre ledy to pewnie 100-200 z, czyli 20 000 - 40 000, czyli 1-2 lata, z tego co słyszałem od osób które to założyły, to max im 2 lata to działało.

Przy xenonach się zgodzę, że warto, przy nauce jazdy jak mój tata, również, bo 8-10h i klosze szybciej żółkną, ale w normalnym użytkowaniu?

Komentarz

• tomekjmopl
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1187
                            • Opel
                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

natash, xenon bierze Ci 2x35W i ma znacznie dłuższą żywotność niż żarówy H7, więc chyba też nie koniecznie jest sens montować dzienne w takim układzie ...

Komentarz

• natash
                              RS
                              • 2011
                              • 2599

Ale jak jeździsz start-stop-start-stop po mieście to chyba żarnik dostaje najbardziej po dupie, jak się go włącza i wyłącza...

Komentarz

• aj
                                Classic
                                • 2010
                                • 2

Temat jest "Kto, jakie i gdzie zamontował św. do jazdy dziennej", a nie dlaczego. Ale skoro pada pytanie....

1. Tryb gdzie załączacie przeciwmgielne jako dzienne odpada - nie mają homologacji jako światła do jazdy dziennej - brak wyróżnika o symbolu RL. Tu sprawa bezdyskusyjnie przegrana, no chyba że ktoś całe przeciwmgielne przednie wymieni na DRL (łączenie z wyłącznikiem, tak by nie dało się załączyć DRL gdy używane są światła mijania).

2. Tryb, w którym światła mijania traktujecie jako DRL przy wyłączonych lampach światłach z tyłu. Prawo wymaga używania świateł mijania (całego zestawu, a nie tylko wybranych lamp wg uznania kierującego) lub w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej. Przednie reflektory z tego co się orientuję mają homologację, ale nie jako RL. Mogą więc być używane jako światła postojowe, mijania lub drogowe.

3. Tryb, w którym zapalają się wszystkie zainstalowane w pojeździe światła mijania, a jedynie sztucznie obniżona zostaje intensywność świecenia reflektorów przednich. Na pierwszy rzut oka może i jest OK, ale.... są trzy powody dla których warto się zastanowić

- Hipotetycznie - wypadek drogowy, ofiara, itd... jeśli biegły sądowy wniknie w konfigurację sterownika dojdzie do tego iż kierujący poruszał się niesprawnym pojazdem i to mogło być przyczyną iż ktoś go nie zauważył - będzie problem. Producent dostał homologację na te lampy przy określonej mocy żarówek generującej założoną ilość światła. Ograniczenie mocy na 75 czy 50% to ingerencja pozbawiająca zestaw homologacji, a więc pojazd niesprawny.

- W tym trybie zużywa się znacznie więcej prądu niż przy zastosowaniu LEDów.

- Świecimy około 10 żarówek które mają ograniczoną żywotność i będą wymagały co jakiś czas wymiany.

Jak ktoś policzy teoretyczne 0,2 l/100km oszczędności * 6pln cena paliwa, dzienny dystans średnio 100km, daje to 1,2pln/dziennie. Wówczas koszt zakupu zwraca się po pół roku.
                                A może nie tylko względy ekonomiczne kierują tymi, którzy lubią podłubać... i coś zgodnie z prawem zmienić w swoim aucie.

Komentarz

• krzynol
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 11255
                                  • Superb II combi (3T5)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

było.....
                                  ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                                  ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                                  poprzednie modele:
                                  ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                                  ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                                  O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Xeny przejezdzily mi bez dotkniecia 6 lat i 150kkm w tym duzo po miescie, da sie. Teraz mam DRL i denerwuje mnie wieczne wlaczanie swiatel bo przejezdzam codziennie x razy przez tunel :roll:
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• kafara1
                                      Drive
                                      • 2007
                                      • 93

czujnik zmierzchu znaczy by się przydał
                                      Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
                                      http://www.serwis-oknapvc.pl/

Komentarz

• alxxx
                                        RS
                                        • 2010
                                        • 1823
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                                        Xeny przejezdzily mi bez dotkniecia 6 lat i 150kkm w tym duzo po miescie, da sie. Teraz mam DRL i denerwuje mnie wieczne wlaczanie swiatel bo przejezdzam codziennie x razy przez tunel :roll:
                                        Xenony są bardzo wytrzymałe jak je zapalisz i jedziesz to wtedy świecą i świecą.. a jak ktoś non stop świeci/gasi no to jest późnej narzekanie jak trzeba wymienić
                                        VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                                        Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• duchpl
                                          Drive
                                          • 2012
                                          • 64

Czy do O2 RS przed LF da się taki myk zastosować żeby podmienić halogeny na takie bajerki ?

Byłby gicior z DLS'em

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratoRS
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

alxxx, No to jeszcze raz. Czy dziennie zapalenie 20 razy to duzo czy malo. A bywalo ze i 50 razy :roll:
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• marbab
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 4842
                                              • Fiat
                                              • BMM 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez duchpl
                                              Czy do O2 RS przed LF da się taki myk zastosować żeby podmienić halogeny na takie bajerki ?
                                              mozna tak zrobic tylko jest troche rzezby, piramida to zamontowal
                                              Marek

Octavia Scout 2.0 TDI, Diamond Silver
                                              Fiat 126p FL 650E, Żółć Wątrobowa

Komentarz

• g4cek
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 402

dziś przeglądając znalazłem coś takiego http://www.tuningsystem.pl/day-line-...via-00-10.html
                                                Bardzo mi się to podoba ale cena to jakiś kosmos totalny, światła do jazdy dziennej to koszt powiedzmy 100zł a kratki 2 to 50zł jakim cudem to kosztuje 700zł ?

Komentarz

• gundam02
                                                  Ambiente
                                                  • 2011
                                                  • 117
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BKC 1.9 TDI PD 105 KM

Marża 200% plus nakłady na B+R

Komentarz

Pracuję...